Guide: Så väljer du rätt elektriker

Hur väljer jag rätt elektriker? 
Att välja rätt elektriker kan ibland verka svårt. Eftersom att det många gånger finns flera elektriker som betjänar samma område så kan det vara svårt att veta vilken man ska välja. I den här guiden har vi skrivit några generella riktlinjer och tips om vad som kan vara bra att tänka på när du ska välja elektriker.

Tips #1 Hämta in offerter från flera elfirmor
Priser varierar i elbranschen. För att säkra att du inte betalar för mycket för ditt projekt rekommenderar vi alltid våra kunder att hämta in offerter från minst 3 leverantörer. På så sätt kan du jämför priserna och bilda ett intryck om vad som är rimligt.

Kom ihåg att de absolut bästa elektrikerna inte brukar ha dyra eller billiga priser. Dem brukar har marknadsmässiga priser. Om du får en offert med ett extremt dyrt eller lågt pris bör du styra undan för att undvika eventuella fuskjobb.

Tips #2 Läs omdömen på tredjeparts sidor 
Läs omdömen på oberoende sajter som Facebook, Google, Reco, Offerta etc. På elektrikerns hemsidan kan de skriva vad som helst, men 3e parts sidor går inte att försköna eller manipulera.

Vi rekommenderar därför att du alltid besöker en 3parts sida för att bilda ett ärligt, oberoende intryck av elektrikern innan du välker

Tips #3 Researcha firman 
Gå in på proff.se och sök upp elfirman du funderar att arbeta med. Det kan vara bra att läsa lite kort om dem. Ta reda på: Hur länge har firman existerat? Är dem godkända för F-skatt? Är dem moms registrerade? Om dem har kort erfarenhet, inte är mva/f-skatt godkända borde en röd flagga höjas.

Tips #4: Fråga ditt nätverk 
Alla behöver förr eller senare hjälp av en elektriker. Chanserna är goda att någon i ditt nätverk redan har anlitat en elektriker som dem är nöjda eller missnöjda med. Hur som helst så ger dig detta en möjlighet att ata en genväg för att komma till en bra elektriker snabbare. Vi rekommenderar att du surfar in på Facebook och skriver ett inlägg där du söker rekommendationer efter en duktig elektriker med bra priser. Jag kan garantera att du kommer minst få 1 bra svar genom denna metoden.

Nyttig youtube video: Amerikansk video med tips på hur du väljer rätt hantverkare.

Att anlita rätt elektriker

När du ska utföra en renovering och behöver hjälp med en elinstallation så ä det viktigt att anlita en erfaren och licensierad elektriker

Ditt hems elsystem är komplicerat och det kan vara farligt med felaktigt hanterade renoveringar. Titta alltid efter en erfaren och pålitlig professionell när du ska anställa en elektriker.

Konsumenterna tenderar att göra en hel del fingerpekande, men de skulle vara mycket bättre om de istället försökte få grepp om grunderna i vad en entreprenör gör.

När du söker en elektriker för ett arbete, måste du hålla i minnet att en elektriker inte nödvändigtvis hanterar alla typer av jobb. Vissa gör bara konstruktion eller ombyggnadsarbetet. Vissa gör bara mindre reparationer, som att installera en ny armatur eller ersätta ett uttag eller en strömbrytare. Så tala om för elektrikern vad det är för jobb du har i åtanke först.

I de flesta kommuner, så måste en elektriker erhålla tillstånd för större projekt, särskilt om en ny krets håller på att installeras eller en befintlig ska utökas. Tillstånd behövs inte för enklare reparationer, t.ex. byta ett uttag eller takfläkt fixtur.

Betrakta ett tillstånd som ditt skydd. Innan en elektriker kan avsluta sitt arbete kommer en inspektör från orten för att kontrollera och godkänna arbetet. Den elektriska entreprenören bör alltid erhålla tillstånd under sitt namn, inte ditt. Kostnaden för tillståndet ingår alltid i priset på jobbet, och baseras i de flesta fall på en andel av kostnaderna för arbetet.

Bra frågor att få svar på:

Hämta in flera prisförslag för att samla in så mycket information som möjligt. Beskriv alltid noggrant vad projektet omfattar som elinstallatören ska göra. Elektrikern ska simpelt ha möjlighet att se precis vad som ska utföras det gäller eluttag, kablar osv. Signera alltid ett skriftligt dokument mellan dig som kund och elinstallatören. 

Få offert